NOVI ZAKON U SRBIJI: Skidate torente? Pazite sta radite s njima jer mozete da zavrsite u zatvoru!2016-11-14| Izvor: Telegraf.rs


Oduzimanje imovine stečene kriminalom biće uskoro prošireno i na krivična dela protiv intelektualne svojine – neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava i povreda pronalazačkog prava, u slučajevima kada imovinska korist pribavljena ovim krivičnim delima prelazi iznos od 1.500.000 dinara.

Ko god neovlašćeno objavi, snimi ili umnoži tuđe autorsko delo ili proizvod zaštićen patentom, ili ga prodaje i iznajmljuje i od toga zaradi više od 1,5 milion dinara – može da računa da će mu sud, pored izricanja zatvorske ili novčane kazne, oduzeti i zarađeni novac ili drugu imovinu u vrednosti nelegalno stečenog novca.

To je jedna od novina u izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji će se u utorak naći pred poslanicima Narodne skupštine. Reč je o pirateriji i drugim krađama intelektualne svojine. Ko god neovlašćeno objavi, snimi ili umnoži tuđe autorsko delo ili proizvod zaštićen patentom, ili ga prodaje i iznajmljuje i od toga zaradi više od 1,5 milion dinara – može da računa da će mu sud, pored izricanja zatvorske ili novčane kazne, oduzeti i zarađeni novac ili drugu imovinu u vrednosti nelegalno stečenog novca. Još jedna važna izmena ovog zakona odnosi se upravo na mogućnost da se oduzme i imovina okrivljenog koja nije proistekla iz krivičnog dela, ukoliko nije moguće oduzeti onu stečenu krivičnim delom.

Photo: FreeImages

Ako okrivljeni bude oslobođen ili se utvrdi da je privremeno oduzeta imovina stečena legalno, onda mu se, prema sadašnjoj odredbi zakona, ona vraća s kamatom.

– Vlasniku privremeno oduzete imovine za koju je utvrđeno da ne potiče iz krivičnog dela, bez odlaganja se vraćaju oduzeta novčana sredstva ili novčana sredstva dobijena prodajom imovine, uvećana za prosečnu kamatu po viđenju za odgovarajući period – kaže član 60. sadašnjeg zakona. Međutim, u aktuelnom predlogu izmena zakona, obaveza plaćanja kamate se briše.

Sudije smatraju da postojeće zakonsko rešenje ne treba menjati, jer svako ima pravo na kamatu na novčana sredstva koja su mu neosnovano zamrznuta ili privremeno oduzeta, čime je onemogućeno raspolaganje tim sredstvima. Zbog toga bi svi kojima je novac privremeno oduzet imali pravo da tuže državu zbog kamate i da dobiju parnicu.

Photo: FreeImages

Predložene izmene zakona stavljaju okrivljenog u nepovoljniji položaj i u samom postupku dokazivanja porekla imovine, jer ukidaju pravo na prigovor u prvostepenom postupku i ostavljaju samo pravo žalbe na odluku drugostepenog suda. Takođe, predloženim izmenama zakona produžen je rok javnom tužiocu za podnošenje zahteva za trajno oduzimanje imovine sa tri na šest meseci, čime se produžava i prestanak mere privremenog oduzimanja imovine. S jedne strane se postupak ubrzava, a s druge se produžava.

(izvor: Telegraf.rs / Politika)


POGLEDAJTE CEO CLANAK NA SAJTU TELEGRAFA
NOVOSTI


2017-12-08 |

OFPS JE POSTAO PRIDRUŽENI ČLAN IFPI-A

Na 9. Balkanskoj Regionalnoj IFPI konferencije organizacija za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma, , održanoj u hotelu Hyatt Regency 07.12 ...2017-12-08 |

Održana 9. Balkanska Regionalna IFPI konferencija organizacija za kolektivno ostvarivanje prava proizvođača fonograma

U beogradskom hotelu Hyatt 07.12.2017. godine održana je 9. Balkanska Regionalna ...2017-11-20 | Srbiji su neophodna još tri zakona da bi zatvorila poglavlje 7 koje se tiče prava intelektualne svojine, konstatovao je danas v.d. direktora Zavoda za intelektualnu svojinu ...


2017-10-25 | Država Srbija je u velikoj meri uspela da iskoreni uličnu i internet pirateriju, ali pokazuje nemoć kada je u pitanju kršenje autorskih prava od strane njenog javnog ...